Egen domän

Här får du information om saker som är bra att veta om domännamn: hur du köper ett domännamn, saker som är bra att tänka på vid valet av namn, hur domäner kan styras med DNS och lite annat smått och gott.

Hur registrerar man ett domännamn?

Domännamn köps och registeras oftast hos ett webbhotell. Proceduren är enkel och du behöver bara göra en sökning genom webbhotellets hemsida för att undersöka om domännamnet är ledigt och sedan är det bara att betala. Enklare kan det inte bli.

Hos vissa webbhotell måste du köpa utrymme till din hemsida samtidigt som du gör köpet, medan andra webbhotell, exempelvis Loopia låter dig köpa enbart ett domännamn till bra priser.

Pris

Ett domännamn kostar oftast mellan 100 och 200 kronor beroende på vilken toppdomän du vill köpa. Med tanke på hur mycket domännamnet fortfarande betyder för en lyckad sökmotormarknadsföring så får det anses vara mycket billigt.

Det är inte alltför ovanligt att domännamnshandlare gör stora pengar på att registrera domännamn billigt och sedan sälja dessa vidare med god marginal.

Vad är ett bra domännamn?

Om du satsar hårt på att få trafik via sökmotorerna så spelar domännamnet fortfarande en stor roll när det gäller sökmotorranking. Google rankar gärna domännamn som matchar ett sökord högre än domäner som inte innehåller sökordet. Skillnaden är fortfarande väldigt stor. Just därför är det exempelvis bra att äga domänen ”cyklar.se” om du funderar på att sälja cyklar eftersom det ger dig ett försprång gratis.

För att bygga hemsida och samtidigt maximera fördelarna av ett starkt domännamn, bör du säkerställa att den är användarvänlig och optimerad för sökmotorer. Den bör också representera ditt varumärke på bästa möjliga sätt. Ett bra domännamn i kombination med en välutformad hemsida skapar en solid online-närvaro.

Domännamn och hemsida

När du köper ett webbpaket (både utrymme och domännamn) görs kopplingen automatisk och du kan nå din hemsida på nätet inom några timmar. Beroende på vilket webbhotell du väljer får du olika mycket utrymme, tillåten mängd trafik per månad, antal databaser, hemsideprogram m.m.

Månadens webbhotell

Riktigt bra priser för ett kvalitetswebbhotell