Egen e-post

Här får du enkla och kompletta instruktioner som hjälper dig att skapa en personlig e-postadress.

Med personlig e-post menar jag att du skapar en adress som exempelvis anders@andersnilsson.se, gustaf@familjenandersson.com eller party@prisse.nu.

Så här gör du:

1. Köp domännamn och utrymme

För att skapa en egen mail behöver du först och främst ett eget domännamn. Du behöver även någonstans att spara dina mail. Detta löser sig själv om du köper ett baspaket hos exempelvis One.com.

2. Sök domännamn

Skriv in ditt önskade domännamn i sökrutan som du hittar på One:s hemsida. One kollar då att domännamnet är ledigt. Om det inte är det får du leta vidare. Tänk på att du kan söka på många olika toppdomäner, exempelvis .com, .net, .org osv om ditt förstaval var upptaget.

3. Betala

När du hittat ditt domännamn skriver du bara in dina uppgifter så sätts allting upp automatiskt och du får dina inloggningsuppgifter till kontrollpanelen skickat till din mail.

Vad händer sen?

Det kan dröja några timmar innan allt är uppkopplat och funktionellt men du behöver själv inte bry dig om någonting tekniskt överhuvudtaget.

Logga bara in i kontrollpanelen när du fått dina inloggningsuppgifter och lägg till så många epostadresser som du vill ha kopplade till din domän.

Mer om webbmail

IMAP och POP3 är standardprotokoll som låter din e-postklient få tillgång till ditt webbutrymme och dina e-postkonton. Här får du lite kortfattad info om hur det fungerar.

IMAP

Med IMAP kan flera användare få tillgång till ett e-postkonto och dina meddelanden sparas på servern efter läsning. Ingenting raderas.

POP3

Med POP3 laddas dina e-postmeddelanden ner till din dator och dessa raderas sedan från servern. Om du kontrollerar din e-post via den webbaserade e-posttjänsten hos ditt webbhotell så ligger dock dina meddelanden kvar på servern.

Personligen föredrar jag IMAP i alla lägen. Du kan alltid läsa mer på webbhotellets hemsida eller fråga dess support om du skulle ha frågor om email eller annat.

Månadens webbhotell

Riktigt bra priser för ett kvalitetswebbhotell