Att välja eget domännamn

Valet av domännamn har stor betydelse för att få ”gratis” trafik via sökmotorerna. Här går vi mer in på djupet av domännamnets betydelse.

Varför är det viktigt med rätt domännamn?

Sökord i domännamnet värderas högt i Google

Google anser fortfarande att en domän som innehåller ett sökord automatiskt har hög relevans till en sökning som görs på just det ordet och det underlättar mycket i konkurrensen mot andra som har en hemsida inom samma nisch.

Länkkraft från nöjda besökare

Om någon av dina besökare rekommenderar din hemsida andra genom att länka till den via exemopelvis ett blogg eller forum ges din hemsida länkkraft. Länkkraften ges då ofta maximal effekt eftersom folk har en tendens att ofta länka webbsidans namn eller hela URL:er när de tipsar andra personer på nätet. Eftersom din hemsida har det perfekta namnet stärks då även din hemsida mot just detta viktiga sökord.
Ovanstående är även anledningen till att folk ibland köper länkar för att stärka sin sajt mot vissa sökord; något som Google inte tycker om och kan få dig utkastad ur Googles index (pga manipulering).

Perfekta matchningar är bra för kataloger

En annan fördel ett bra domännamn ger är att du kan använda det när du anmäler din sida till kataloger på Internet och då ges det länkkraft därifrån också. Bra kataloger tillåter nämligen sällan att man länkar på något annat sätt än med domänens namn.

Om de allra bästa domännamnen är upptagna kan det vara smart att lägga till en siffra i början av ditt domännamn för att listas först i katalogerna. 123[+valfrittnamn] är en vanligt förekommande variant.

Domännamn med eller utan bindestreck?

Att separera delar av namnet med ett bindestreck var tidigare ett bra sätt att få Google att förstå exakt vilka ord som ingår i ditt domännamn – men Google har blivit smartare och det är inte ett riktigt lika hett tips nu som det var för något år sedan. Dessutom blir det krångligt att muntligen hänvisa till ett domännamn som innehåller bindestreck och det lämpar sig inte heller bra för branding.  Om du huvudsakligen har som mål att få din trafik via sökmotorer är ett bindestreck däremot inget att haka upp sig på.

Överdriv inte antalet bindestreck. Ett räcker gott och väl, blir det fler så ser det bara spammigt ut i dina besökare och Googles ögon.

Toppdomäner

De vanligaste domänerna har ändelsen .se .com .net .info. org men det finns många fler att välja bland. Dessa ändelser kallas för toppdomäner.

Den ändelse du väljer till ditt domännamn spelar en viss roll. Om du vänder dig till svenska besökare (och möjligen nordiska) så bör du definitivt ha en svensk domän (.se). Orsaken är att sökmotorerna har funktioner som tillåter sina användare att söka endast på svenska sidor/domäner och då ges dessa domäner en fördel bland resultaten.

Domännamnet .com är ursprungligen till för internationella kommersiella webbsajter och är ett av de äldsta domännamnen. Alla kan registrera ett com-domännamn och det är inget krav att din sajt ska vara kommersiell. Om du satsar på engelskspråkiga besökare så är det definitivt .com eller .net som du bör söka på i första hand. Många bra domännamn är dock redan upptagna så det kan bli lite knivigt att hitta det perfekta namnet för en com-domän.

Viktigt att veta är dock att inga ändelser av de vanligaste domännamnen .com .net .nu .info .org förhindrar en listning i svenska Google.

Värdet av gamla domäner

Om du har möjlighet och framförallt om du strävar efter att tjäna pengar på din hemsida kan du undersöka om det finns någon gammal domän som du kan köpa upp. Kontrollera om domänen syns vid valda sökningar och undersök om sajten enkelt kan förbättras så att den blir mer relevant för sökmotorerna.

En gammal domän med någorlunda seriöst innehåll har oftast en del länkar som pekar mot sajten och detta bidrar till att ge sajten styrka. En länk räknas som en röst i Google och ju fler relevanta länkar som pekar mot en webbplats desto större chans har du att synas vid en sökning på dessa sökord.

Om sajten för tillfället inte är perfekt utformad men du ser att den har potential finns det gott hopp om att sajtägaren vill sälja billigt och du själv slipper lägga ner så mycket jobb på att få den lönsam.

Månadens webbhotell

Riktigt bra priser för ett kvalitetswebbhotell