Egen hemsida

I den här kategorin samlas tips och guider som hjälper dig med webbutveckling, hemsida & blogg och annat som relaterar till webbarbete.

Här kan du skapa en hemsida

GoDaddy webbhotell recension
Billigaste paketet
39:-per månad, klicka här.
Tjänster Webbhotell fr. 39:-VPS fr. 49:-Dedikerad Server fr. 1230:-
Domänpriser .SE → 5 kr.COM → 11 kr.NET → 145 kr.ORG → 94 kr
Ballou webbhotell recension
Billigaste paketet
99:-per månad, klicka här.
Tjänster Webbhotell fr. 99:-
Domänpriser .SE → 139 kr.NU → 139 kr.COM → 139 kr.NET → 189 kr.ORG → 189 kr
MissHosting webbhotell recension
Billigaste paketet
9:-per månad, klicka här.
Tjänster Webbhotell fr. 9:-VPS fr. 49:-Dedikerad Server fr. 1230:-
Domänpriser .SE → 99 kr.NU → 119 kr.COM → 89 kr.NET → 89 kr.ORG → 119 kr

2 st. olika sätt att skapa en egen hemsida

Enkel hemsida på gratis bloggplattform

Det absolut enklaste sättet att skapa en hemsida för vardagsbruk är att använda någon av de gratis bloggtjänster som finns på nätet.  Dessa låter dig skapa både webbplatser och bloggar utan förkunskap och låter dig komma igång snabbt.

Du kan välja att ansluta din egen domän ex ”dittValdaDomännamn.se” men behöver då betala en månadskostnad. Alternativet är att ”blogga gratis” och välja ett domännamn som blir en subdomän till bloggplattformens egen. Om du bloggar på WordPress.com skulle din hemsidesadress då bli [DittValdaDomännamn].wordpress.com.

Nackdelen med att blogga gratis är att ditt innehåll aldrig skapar ekonomiskt värde för dig själv. I själva verket kommer informationen att skapas att generera pengar till aktören bakom bloggplattformen via annonser. Det hade kunnat vara dina annonser som genererade passiva pengar åt dig själv istället för åt någon annan – tänk på det! Allt beror givetvis på vem du är, seriositet och syfte med sajten.

Om du har kunskap om ett speciellt ämne, skriver mycket om detta och dessutom har en publik som är intresserad av att läsa så ska du definitivt inte välja gratisalternativet utan mycket hellre äga ditt eget domännamn eftersom det kan bli stora summor. Att tjäna miljonbelopp via nätet är numera inget som är speciellt sällsynt även om det självklart är svårt för gemene man att komma upp i de nivåerna.

Hyr webbhotell och köp din egen domän

Att hyra utrymme för din webbplats hos ett webbhotell och installera WordPress (som är gratis open source) är det enklaste sättet att få kontroll över din egen hemsida. Du drar då nytta av både potentiella förtjänstmöjligheter och har samtidigt möjligheten att påverka utformandet av din webbplats precis som du vill i framtiden. Det sistnämnda kräver givetvis att du börjar intressera dig för webbutveckling eller betalar någon annan för att göra jobbet.

Automatisk installation av WordPress
Många webbhotell erbjuder installation av WordPress med ett enkelt knapptryck.
Givetvis kan du installera andra programvaror eller välja att skapa en egen hemsida utan att basera den på ett CMS överhuvudtaget.

Manuell information av WordPress

  1. Skapa en databas för WordPress genom att logga in i PHPmyAdmin. Dessa uppgifter får du av ditt webbhotell.
  2. Skapa en användare för databasen och lösenord.
  3. Koppla upp dig mot webbhotellet med FTP med de användaruppgifter du fått av ditt webbhotell när du skapade ditt konto.
  4. Ladda ner WordPress gratis
  5. Extrahera WordPress-filerna lokalt till katalogen där din webbplats ligger. Denna katalog valde du själv när du kopplade upp dig med FTP.
    Katalogen ”Wordpress” ska inte ligga i roten, bara innehållet i mappen ”Wordpress”.
  6. Skapa en databas för WordPress genom att logga in i phpMyAdmin. Dessa uppgifter får du av ditt webbhotell. Eventuellt kan det finns en databas som redan är skapad i det välkomst-email du fått från ditt webbhotell.
  7. Lägg till en användare och lösenord som har tillgång till databasen i PHPmyadmin. Eventuellt kan även detta redan finnas i välkomst-emailet från ditt webbhotell.
  8. Fyll i filen ”wp-config-sample.php” med namnet på databasen samt användarnamnet och lösenordet till databasen. Se bild 2. Spara filen som ”wp-config.php” och ladda upp filen till webbhotellet.

Skapa databas mysql
Bild 1. Skapa databas.

Wp-config-sample.php

Bild 2.  Skriv in uppgifter i filen wp-config-sample.php.

Du har också möjligheterna att ta din webbutveckling vidare och lära dig programmering för att själv ta kontrollen över hur dina projekt ska utvecklas. Exempelvis kan du med kunskap om PHP och HTML själv börja programmera dina egna eller förändra existerande WordPress-tema. Genom att själv skaffa dig kunskaper inom PHP och HTML kan du sen bygga funktionalitet som mer exakt överensstämmer med det du önskar för din hemsida.

När du hyr webbhotell kan du samtidigt välja vilket domännamn du vill använda. Kontot sätts sedan upp automatiskt så att du själv kan ladda upp de filer som behövs via FTP.


 

Webbspråk

Webbspråk

Månadens webbhotell

Här väljer många av våra besökare att hosta deras webbplats

Egen hemsida innehåll