Hosting

Hosting är det som gör din webbplats synlig på Internet. Du kan ha den snyggaste webbplatsen,  men utan hosting är allt du har ett gäng filer som ingen når. När du betalar ett webbhotell för hosting betalar du för ett utrymme för dina filer.  Kostnaden kan variera beroende på vad du väljer. Det finns många webbhotell  och vad du väljer beror på vad ditt företag behöver. Om du äger en större e-handelsplats som säljer fotbollströjor, internationellt behöver du exempelvis  mycket mer utrymme och kontroll över din webbplats än en mindre webbplats som gör anpassade sportkläder för lokala lag. Att välja rätt typ av hosting för ditt företag är därför viktigt för din närvaro på nätet.

Gör din efterforskning och lär känna dina behov innan du betalar för hosting –
vi hjälper dig igång med några förklaringar här nedanför.

Website builders

Du har säkert hört talas om dessa webbplatsbyggare som Wix Squarespace, WordPress är populära alternativ bland småföretag och bloggare. Med en sitebuilder  kan du dock också redigera din webbplats direkt utan någon specifik kod. Det kan därför vara ett bra verktyg för nybörjare.

Shared hosting

Den andra typen av webbhotell är delad hosting (shared hosting), delad hosting innebär att du delar en server med andra webbplatser. Om du inte förväntar dig  massor av webbtrafik kan det här alternativet därför fungera fungera för dig. Nackdelen är att du enklare påverkas av problem som inte är orsakade av dig själv.  Om andra webbplatser på samma server får för mycket trafik, eller om din webbplats får mycket trafik, kommer det  att slöa ner din webbplats oberoende av vem som orsakat problemet.

VPS

Det finns andra alternativ om du inte tror att detta är vad ditt företag behöver. Alternativ tre, en virtuell privat server, är någorlunda likt delad hosting med vissa viktiga skillnader. Du delar en virtuell privat server (VPS) med andra webbplatser. Servern är dock uppdelad i olika virtuella servrar för varje webbplats även om du delar samma fysiska plats med andra webbplatser. Varje plats har sitt eget lilla fack. Tänk på det som en byrå för dina kläder. Du har en byrå som innehåller olika lådor och inuti varje låda finns dina skjortor, dina strumpor, dina byxor m.m. Varje webbplats ligger separat i olika fack men alla webbplatser finns i samma förvaringsenhet.

En VPS tilldelar en viss mängd utrymme för varje webbplats. Det innebär att att din webbplats inte kommer att påverkas negativt om en annan webbplats på servern får mycket trafik. Ungefär på samma sätt som du fortfarande kan komma åt dina strumpor även om en skjorta fastnar i din låda med skjortor.

Dedikerad server

En dedikerad server är helt och hållet ditt eget utrymme. Du delar inget utrymme med andra webbplatser och servern är helt tillägnad dig. Du får även total åtkomst till servern. Om din server får över hundra tusen besökare i månaden bör du definitivt undersöka om du behöver en dedikerad server. Om  du driver ett litet företag med en budget och din webbplats får mindre än hundratusen besökare på en månad, är det däremot  förmodligen inte rätt servertyp för dig.

Viktigt välja rätt hosting

Att välja rätt typ av webbhotell för dig eller ditt företag kan vara lite  knepigt men det underlättar givetvis om du tittar igenom de tjänster som varje webbhotell erbjuder. Att välja rätt lösning för hosting är viktigt eftersom fel val kan skada ditt företag på lång sikt. Även om det billigaste alternativet fungerar för din plånbok just nu kan det  leda till en långsammare plats och i slutändan färre besökare i framtiden. Förväntningar är exempelvis höga när det gäller hastigheten på din webbplats. Faktum är att många människor kommer att lämna din webbplats om den tar över tre sekunder att ladda. Detta knyter an till ett annat ämne för din webbplats: sökmotoroptimering. Om du ser att människor studsar från din webbplats är det en signal om att du ger dem en dålig användarupplevelse, eller att du inte erbjuder  det de letar efter. Även om  alla svaren som besökaren vill ha svar på finns på din webbplats spelar det ingen roll om sidan inte fungerar tillfredsställande och laddar snabbt vilket i sin tur kommer att skada din synlighet i sökmotorerna genom lägre rankings på olika sökord.  Ju lägre rankings du har desto mindre trafik kommer du att få.

Så – gör din efterforskning och lär känna dina behov innan du betalar för hosting!

Lycka till!

Månadens webbhotell

Riktigt bra priser för ett kvalitetswebbhotell